Caspar wandelt door een solarpark en denkt: hier is toch niks mis mee?

En dan loop ik ineens tussen de zonnepanelen in Solarpark de Kwekerij in Hengelo (Gld.), dorp in de gemeente Bronckhorst. Het zijn 6.978 zonnepanelen om precies te zijn en die voorzien, volgens een informatiebord, 550 huishoudens van stroom. Hier was een woonwijk gepland, maar die ging niet door vanwege een gebrek aan toekomstige bewoners. Vervolgens ontstond een plan voor een ‘duurzame energietuin’ op deze plek, zoals de Achterhoekse tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing die had bedacht. Een landschapspark met zonnepanelen en zo veel mogelijk wilde planten, insecten, vlinders, vogels. En waar omwonenden elders bittere juridische strijd leveren tegen zonneakkers, verliep hier alles in harmonie.

Vorig jaar werd het park geopend, deze week werd de picknickplek officieel in gebruik genomen, en lopen watertjes door het park, ik loop door een zee van paardenbloemen, er zijn houtwallen aangelegd die elders in de Achterhoek verdwijnen, er is een stukje bos en een bomenrand, en een meidoornhaag die de zonnepanelen voor de omwonenden aan het zicht onttrekken. Er staat een bijenhotel, overal hangen nestkastjes voor vogels, er is al een ijsvogel gesignaleerd, er cirkelen boerenzwaluwen rond, tientallen fladderende koolwitjes.

Het park is nog jong, het werd afgelopen zomer geopend, bezoekers kunnen er overdag over de paden tussen de panelen wandelen, in de komende jaren moet alles gaan groeien en bloeien, een schaapskudde komt af en toe grazen in het gebied.

Het park is groter dan het op het eerste gezicht lijkt, na een paar rijen zonnepanelen volgt steeds weer een watertje, een opgeworpen zandwal en dan weer een groepje panelen. De weerstand tegen zonneakkers en windmolens op het platteland is groot, bij omwonenden, bij natuur- en landschapsorganisaties. Ook Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, ziet niets in een landelijk gebied dat is gestoffeerd met windmolens en zonneakkers. Hij heeft helemaal gelijk natuurlijk. Maar nu loop ik hier, ik volg een eekhoorn in een bosje aan de rand van het park en denk: hier is toch helemaal niets mis mee.

deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

© 2022 solarpark de kwekerij All rights reserved. | Een website van REBOMEDIA