Komkommertijd? Paprika en prei in het Solarpark!

De gemeente Bronckhorst heeft in samenwerking met Derk Huizinga een cursus “ moestuin aanleggen en groente en fruit conserveren” georganiseerd. Een tiental belangstellenden vanuit de hele gemeente heeft zich voor deze cursus aangemeld.

De werkochtenden moestuin aanleggen hebben inmiddels plaatsgevonden in Solarpark de Kwekerij in Hengelo. De grond is gefreesd en bewerkt, er zijn bedden aangelegd en vervolgens zijn diverse groenten geplant en gezaaid. Aangezien er (nog) geen stromend water in het park is werd tijdens de werkochtenden het water met een emmer aan een touw uit de vijver in het park gehaald om de plantjes water te kunnen geven.
Vervolgens stegen de temperaturen en droogde de vijver op…
Een aantal deelnemers van de cursus die in de buurt van het park wonen hebben dagelijks heen en weer gelopen met gieters en emmers op kruiwagens, oudpapier containers gevuld met water en deze naar de moestuin vervoerd.

Op kruiwagens kon 50 liter worden vervoerd, er was per keer zo’n 100 tot 200 liter water nodig voor de jonge gewassen. Alle inspanningen hebben effect gehad, de gewassen hebben de hittegolf doorstaan en groeien nu weelderig.

Er wordt door de cursisten reikhalzend uitgekeken wanneer geoogst kan worden. Via de app “Moestuinieren” worden prachtige foto’s gedeeld van heerlijke bospeentjes tot overvloedige courgettes, en ook recepten worden al uitgewisseld. Kortom een gezellige boel bij de moestuin in de Kwekerij! Waarschijnlijk gaat de boerenkool straks samen genuttigd worden op een koude dag!

De workshop conserveren zullen twee keer in het najaar plaatsvinden.

Door enkele omwonenden is het plan opgevat ook ná deze cursus de moestuin te behouden en een soort volkstuin te creëeren.

Mocht u dit ook wat lijken: “ moestuinieren in het Solarpark” dan kunt u zich aanmelden via info@nlsolarparkdekwekerij.nl. maar natuurlijk kunt u ook komen kijken als er gewied of geschoffeld wordt in de tuin, dan treft u de enthousiaste medewerkers aan die u meer kunnen vertellen over dit duurzame project.

Neem een kijkje op de website van het Solarpark of nog beter…. wandel, loop eens door het park, geniet van de vele grassen, wilde bloemen en insecten. De frambozen in het park beginnen nu vrucht te dragen, heerlijk om zo even te kunnen snoepen hiervan.

U kunt er heerlijk picknicken aan een mega ronde tafel, verderop in het park grazen in dit park “ de Zonnebrilschapen”. Vergeet dan natuurlijk niet om ook even een blik te werpen op de prachtige moestuin. wellicht bent u hier volgend jaar ook aan het werk en kunnen wij van uw expertise leren….

deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

© 2022 solarpark de kwekerij All rights reserved. | Een website van REBOMEDIA