Waarom is Solarpark de Kwekerij zo uniek?

In Solarpark de Kwekerij worden verschillende functies gecombineerd. Het is zowel een zonnepark als een natuurpark. In plaats van monocultuur wordt nu op één locatie lokale groene stroom opgewekt, natuur ontwikkeld en groeit de biodiversiteit. Het combineren van deze verschillende functies maakt dat de Kwekerij het ‘energie landschap’ van de toekomst is.

Stichting Solarlandschapspark De Kwekerij

Solarpark de Kwekerij is een park waar leven in zit.  Het is een park met veel biodiversiteit, van onder andere vogels, vlinders en insecten. In het park grazen schapen, waardoor het gras onder de zonnepanelen kort wordt gehouden. Wandelaars en buurtkinderen genieten volop van deze mooie brilschapen, die zo heten omdat ze zwarte kringen om hun ogen hebben. Wij noemen ze daarom ook graag onze zonnebrilschapen.

Vanaf augustus 2017 is het park dagelijks geopend voor bezoekers. Om dit bijzondere park te onderhouden is Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij opgericht. Een stichting, zonder winstoogmerk mét ANBI status, die naast het onderhoud zorg draagt voor het verder verfraaien van het park. Tevens heeft de stichting als taak educatie bieden over duurzaamheid door rondleidingen te verzorgen en lezingen te geven.

Het solarpark is tot aan de picknickset roelstoelvriendelijk dus zeker een bezoek waard. 

Het bestuur van Stichting Solarlandschapspark De Kwekerij.

Het bestuur van Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij bestaat uit:

Gaby Koenders (voorzitter), Willem de Lint (penningmeester), Janna van Gog (secretaris) en Paul van Gog (lid).

Gaby is vanaf het eerste begin betrokken bij de ontwikkeling van het park. Zij verzorgt alle rondleidingen, de educatie en de communicatie.

Willem heeft al vanaf zijn vroege jeugd een bijzondere interesse voor de inpassing van duurzaamheid in het landschap en heeft al tijdens zijn studie nagedacht over een park als de Kwekerij. Hij is nauw betrokken geweest bij de realisatie van het park. Willem verzorgt de financiële administratie.

Janna en Paul zijn buurtbewoners van De Kwekerij en Janna meldde zich al in een vroeg stadium van de ontwikkeling om mee te denken over de inrichting van het park. Zij verzorgt de secretariële ondersteuning.

Het bestuur komt zeer regelmatig samen om het beheer en de verdere ontwikkeling van het park te bespreken. Bij voorkeur vergaderen ze aan de grote tafel in het solarpark.

Nog mooier en nog groener.....

Solarpark de Kwekerij is nu al heel bijzonder en mooi, maar de aankomende jaren zal het park nog veel mooier en groener worden. De natuur heeft de tijd nodig om alles in bloei en in groei te zetten. Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij zet zich in om het solarpark nog groener te maken, zodat de biodiversiteit nog verder zal toenemen. Daarnaast hoopt de Stichting nog meer speel- en recreatieplekken te creëren in het park. Zo wil de Stichting graag nog bijenkasten, vogelkasten en een waterput in het park. Verder zouden oplaadpunten voor zowel auto’s als fietsen een prachtige aanvulling zijn voor het park. Voor de kinderen zouden we nog graag een kabelbaan maken in het park. De stichting hoopt haar wensen te vervullen en is op zoek naar partijen die willen helpen het park compleet te maken.

de-kwekerij-mooier-groener

1,000,000

CO2 reductie kg (bijna)

7.1

hectare park

285

Wattpiek panelen

6978

zonnepanelen